Dogodki

SLAMNIKARSKI SEJEM 2018 V ENI MINUTI – NOVI KRATKI FILM

http://www.kd-domzale.si/slamnikarski-sejem.html

 

URBANI SPREHOD (JANE’S WALK) PRVIČ TUDI V DOMŽALAH

Naj bo mesto prijazno pešcem, dvorišča in parki pa prostor druženja.

Domžale, 5. maj 2018

Domžale so se z letošnjim urbanim sprehodom pridružile stotinam mest po svetu in so med 22-imi slovenskimi mesti, ki prve majske dni posvečajo izboljšanju kvalitete bivanja v neposrednem bivanjskem prostoru. Naš prvi urbani sprehod je bil namenjen osebam, ki so gibalno ovirane, tako invalidom kakor tudi mamicam in očkom z otroškimi vozički.  Urbani sprehod je  bil v enaki meri posvečen tudi zavedanju prebivalcev in obiskovalcev Domžal, da ima slamnikarska tradicija veliko za povedati in ima pomemben etnološki in zgodovinski pomen tako za Domžale kot  tudi za celotno Slovenijo.

Zakaj Jane’s Walk (Janin sprehod)? Kdo je Jane? Njeno celo ime je Jane Jacobs (4.5.1916 Pennsylvania, US – 25.4.2006 Toronto, Kanda). Če bi jo opisali le z enim stavkom, bi rekli, da je bila strastna zagovornica kvalitete bivanja prebivalcev mest, kjer so arhitekti in urbanisti v želji po »optimalni« izrabi prostora prevečkrat namerno ali nenamerno pozabili na zelene površine, pešce in prostorsko dihanje mest. Ni bila arhitektka, niti urbanistka, borila se je s pisanjem člankov in knjig, ki so se tekom sedmih desetletij njenega  delovanja oblikovale v teorijo urbanega načrtovanja. Njena moč je izhajala iz dejstva, da je v svoj boj pritegnila ljudi, ki so jih načrtovane spremembe zadevale. Bila je tudi velika nasprotnica vojne v Vietnamu, zato se je s sinovoma, hčerko in možem leta 1968 odselila v Toronto, ker (kot mnogo amerških družin) ni želela, da bi se sinova udeležila vojne v Vietnamu.  Svoj boj je nadaljevala v Torontu in drugih mestih Kanade.

Ob prvi obletnici njene smrti (2007) se v mestu Toronto spontano zgodi prvi »Jane’s Walk« (Janin sprehod), ob 100-letnici njenega rojstva 2016  so se urbani sprehodi razširili na 212 mest, 36 dežel in 6 kontinentov. Domžale so od letos poleg! Na Slamnikarski poti smo skupaj z udeleženci, med katerimi je bila tudi mamica z otroškim vozičkom, odkrili tri točke, ki so potrebne izboljšanja. Zapisale in dokumentirale smo jih, s posredovanjem Slamnikarska muzeja pa bodo prišli v roke pristojnim na Občini Domžale.

Udeleženci sprehoda so se z začudenjem in presenečenjem (da, tudi »starejši Domžalci«) seznanjali s tradicijo, ki jo pripovedujejo Slamnikarski muzej, zgradbe, opuščeni industrijski objekti, dimnik, imena, portali… Praktično ni kotička Domžal, ki ne bil kakorkoli povezan z bogato slamnikarsko tradicijo, ki je svoja zlata leta doživela v obdobju od 1850 – konca prve svetovne vojne.  Povedati in pokazati vsega v enem sprehodu ni mogoče, utrinek slamnikarske tradicije letošnjega urbanega sprehoda pa dokazuje pomembnost slamnikarstva.

Prvi urbani domžalski sprehod pa je bil tudi poseben dogodek za prvo generacijo slamnikarskih vodnikov, ki so po opravljenem izobraževalnem procesu 11. aprila letos prejeli vodniške licence.

V imenu slamnikarskih vodnic Irene Grmek, Danice Vidmar in Tanje Dobnikar zapisala Danica Vidmar.

Slamnik_Jane's Walk Domzale_maj 2018 foto

Slamnikarski vodnici Irena Grmek in Danica Vidmar med urbanim sprehodom po Domžalah.

 

DOMŽALE SO DOBILE NOVE ŠIVILJE SLAMNIKOV IN PRVE SLAMNIKARSKE VODNIKE

V Slamnikarskem muzeju Domžale smo v sredo, 11. aprila 2018, s krajšo slovesnostjo zaključili kar dve izobraževanji v organizaciji Kulturnega dom Franca Bernika Domžale: tečaj za šivanje slamnikov in prvi tečaj za Slamnikarske vodnike, ki je potekal v sodelovanju s Turistično informativnim centrom Domžale (TIC). Na dogodku, ki sta se ga udeležila tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, je prisotne uvodoma pozdravila direktorica KD Franca Bernika Domžale, Cveta Zalokar Oražem ter tudi na kratko predstavila potek tečaja, ki ga je organiziral kulturni dom v sodelovanju in tudi sofinanciranju Občine Domžale. Nagrade in priznanja za uspešno opravljen tečaj šivanja slamnikov, ki sta jih podelila Joži Košak in župan Toni Dragar, so prejele kandidatke: Ana Cajhen, Lidija Marinič, Mateja Penca, Simona Werber Kostrevc, Tatjana Zupan, Miša Habot, Martina Grašič ter Barbara Orehek Girandon. Ob koncu podelitve so se udeleženci tega tečaja za ves trud, ki ga je vlagala v učenje šivilj, zahvalili mentorici Joži Košak.

IMG_20180217_134119_resized_20180320_121603307

Slamnikarski vodniki na terenskem izobraževanju – na Sprehodu med tovarnami slamnikov v Domžalah.

V nadaljevanju sta nekaj besed o poteku trimesečnega izobraževanja za Slamnikarske vodnike spregovorili Mira  Bečan, vodja TIC Domžale in mentorica Maja Čampelj. Novi vodniki z licenco so postali: Tatjana M. Zupan, Ana Vrtovec Beno, Neža Mežan, Danica Vidmar, Žiga Križnik, Ana Cajhen, Tatjana Drovenik Čalič, Andreja Čokl, Ivana Kos, Irena Grmek ter Lučka Berlot. Izkaznice z licenco in diplome sta podelila župan Toni Dragar in direktorica KD Franca Bernika Cveta Zalokar Oražem.

Tečaj za slamnikarske vodnike_foto jan18

Bodoči Slamnikarski vodniki med izobraževanjem v Slamnikarskem muzeju.

Vsem tečajnicam in tečajnikom iskrene čestitke za pridobljena nova znanja!

Iskrena zahvala tudi vsem, ki so svoje znanje delili na več kot dvajsetih vsebinsko bogatih predavanjih in na terenskem delu izobraževanj: Katarini Rus Krušelj, Romanu Kosu, Igorju Kuzmiču, Matjažu Brojanu, Saši Roškar, Joži Košak, Milki Breznik iz Slamnikarskega muzeja,  PRC Krumperk, Alešu Stražarju, ki nas je popeljal po Železni jami, Župniku Juretu Ferležu, ki nam je predstavil bogato vsebino cerkve Sv. Lenarta na Krtini, Biomlinu Stražar za kratko predstavitev in odlične medenjake, Kulturnemu društvu Miran Jarc in Poletnemu gledališču Studenec, Gostilni Soklič za pogostitev ter Maji Čampelj in Dominiki Koritnik Trepel iz G-Guides.

Kulturni dom Franca Bernika Domžale in TIC Domžale

 

SLAMNIKARSKI SEJEM JE PRED VRATI

Sobota 10.6.2017 od 8:30 do 15:00 v Slamikarskem parku. Vljudno vabljeni (:

Slamikarski sejemSlamikarski sejem1